KEŞFEDEN ÇOCUK
Müfredatta çocuk aktiftir:
Çocukların merakları üzerine oluşturulmuş proje konularının içeriğini çocuklar yönlendirir. Her projenin hedeflenmiş kazanımları vardır. Bu kazanımları çocuklar kendileri planlayarak, seçerek, deneyerek, uygulayarak ve yaşayarak edinirler.
Çocuklar meraklıdır:
Her çocuk meraklı olarak doğar. Biz yetişkinler çocukların bu meraklarını çeşitli şekillerde engelleriz. Keşif müfredatı; öğrenmenin temelinde merakın olduğunu bilir. Hem bu meraktan yola çıkarak konularını belirler hem de konuların gidişatını çocukların merakları yönlendirir. Çocukların meraklarını kamçılayacak keşif ve deneyim çevreleri oluşturur. Çocuklar bu çevrelerde meraklarına cevaplar arar, araştırır ve keşfeder.
Çocuklar bilgiyi kendisi keşfeder:
Klasik sistemde hangi bilgiyi ne zaman ne kadarını vereceğini öğretmen belirler. Dolayısı ile çocukta; “ben bilmem, öğretmenim bilir” algısı oluşur. Keşif müfredatında ise; hangi bilgiyi, ne zaman, nasıl ulaşacağına çocuk karar verir. Dolayısı ile “ben merak ettiğimde ve ihtiyaç hissettiğimde öğrenebilirim” algısı oluşur. Bu da çocuğun dış motivasyonla değil iç motivasyonla ilerlediğini gösterir.
Her çocuğun yüzlerce keşif dili vardır:
Her çocuğun kendi özelinde bir potansiyeli vardır. Önemli olan bu potansiyelini keşfetmek ve zenginleştirmektir. Potansiyelini keşfetmek için bu dilleri bulmak gerekir. Müfredatın farklılığı ve zenginliği çocukların bu keşif dillerini bulmaya yardımcı olmaktadır. Oyun dili, kil dili, ışık dili, drama dili, kil dili, sanat dili, dans dili… gibi çocukların yüzlerce dili vardır.
İyi bir planlayıcıdır:
Müfredatın içeriğinde çocuk, hangi çevreyi kimle oynayacağına, neyi nasıl öğreneceğine çocuk karar verir. Sadece zamanı iyi planlaması gerekir. Dolayısı ile zamanı en verimli bir şekilde geçirmek için gününü, bazen haftayı planlaması gerekir. Bu planlamalar çocuğun planlı ve düzenli olmasını sağlar. Ön hazırlık ve çalışmalardan sonraki değerlendirmeler de çocuğun planlı olmasını destekler.
Çocuklar araştırır ve düşünür:
Keşif müfredatı çocukları, adeta birer dedektif gibidir. Projenin konuları neyi, nasıl ve nerde olmalarını gerektiriyorsa ordalar. Sınıfta, bahçede, sokakta, fabrikada, ormanda … her yerde bir araştırma içerisindedir. Öğretmenlerin düşündürücü soruları da çocukları düşünmeye ve araştırmaya sevk eder.
Probleminin çözümünü kendisi bulur:
Çocuk gerek sorularla gerekse oluşturulan karmaşık çevrelerle problem durumları ile karşı karşıya bırakılır. Probleminin çözümünü düşünerek, deneyerek, araştırarak kendisinin bulması beklenir. Bu şekilde problem çözme becerisi gelişen çocuk; hayatın her alanında karşılaşacağı problemle baş edebilir.
Çocuk üretir:
Hazır bilgi ve hazır materyal verilmeyen keşif müfredatında gevşek materyaller vardır. Projelerin içerisinde bu gevşek materyaller yardımı ile çocuk hayal ettiğini tasarlar. Çocuğun ihtiyacı olmadan materyal verilmez. Çünkü bu şekilde davranmak çocuğu hazırcılığa dolayısı ile tüketime alıştırır.
Çocuk liderdir:
Lider; özgüvenli, iletişimi kuvvetli, problem çözme becerisi gelişmiş, başkasının fikrine saygılı, değişime açık olan kişidir. Keşif müfredatı ile çocuklar “birlikte karar verme, plan yapma, ekiple çalışma, ekip liderliği” gibi değerlerle hemhal olduğu için lider özelliklerini taşırlar.